Kapuśniak z fasolą wg Buni

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trzy rodzaje kapusty + fasola – przypadkowa kombinacja z tego co w lodówce .Wart zapamiętania i powtórki bo jak to zwykle z przypadkami bywa wyszła pychotka .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 20 dag żeberek – kawałek paska (równie dobrze może być inny kawałek mięsa lub kiełbasy )
  • 25 dag kiszonej kapusty
  • porcja białej kapusty od włoszczyzny
  • 1/4 małej kapusty pekińskiej
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 400 g )
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kminku – ziarenka
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • przyprawa do zup ( dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki wieprzowej – ale można dać co kto używa )
  • pieprz grubo mielony
  • koncentrat pomidorowy
  • 7 szklanek wody
  • natka pietruszki

Kapustę białą i pekińską drobno pokroić w paseczki , tak samo cebule .W szerokim garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę białą zmieszana z pekińską i cebulą . Smażyć mieszając aż zmiękną i zrumienią sie lekko ( ok.5 minut )

Kapustę kiszoną sprawdzić czy nie jest za kwaśna – jeśli tak to lekko ją przepłukać ( ja kupuję taką akurat i nie muszę ) . Marchew pokroić w kostkę , a pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę .

Do garnka z duszonymi kapustami z cebula dołożyć żeberka ( podzielone na kawałki ) , warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek , kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup ), ziemniaki i 7 szklanek wody .Gotować 20 minut . Dołożyć kiszona kapustę i gotować jeszcze godzinę .

Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi, cukrem – dodać odcedzoną fasolę i pogotować jeszcze 10 minut .

Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .

Podawać posypany natką pietruszki.

I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania – zauważyłam , że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .

A skąd takie składniki- to proste : reszta kiszonej kapusty od surówki, biała kapusta z włoszczyzny, pekińska która została po robieniu sałatki , żeberko było nie pamiętam na co w zamrażalniku , a fasolka w puszce stała sobie na półce .A to duszenie kapusty wstępnie na oleju z cebula to pomysł mojej Prababci która robiła w ten sposób ,,kryzysowe ,, zupki bez mięsa -były pyszne .

file1299654614