Chili con carne z tortillą lub ryżem

8 marca 2011, dodał: gosiuha
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla 3-4 osób

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 duża pokrojona w kostkę cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku (zetrzeć)
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 450 g mielonej chudej wołowiny lub wieprzowiny
  • puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 duża czerwona papryka,pokrojona w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
  • 1 puszka kukurydzy odsączonej z zalew

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę. Podsmażyć.

  • Dodać pomidory z zalewą oraz bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem.

  • Przykryć i gotować przez 20 – 25 minut. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

  • Podawać na gorąco z białym ryżem lub plackami tortilli. Smacznego.

fot.redakcja



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...