Wiosenny mus z czekolady i kolorowymi kuleczkami

1 marca 2011, dodał: Isilie
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 20 dag kremówki
  • 3 jajeczka
  • 3 łyżki cukry
  • 1 łyżka Brandy
  • Kolorowe kuleczki, wiórki kokosowe, czekoladowe ozdoby (ja wykonałam własnoręcznie motylki z rozpuszczonej, różno-kolorowej czekolady)

Sposób przyrządzenia:

Najpierw połam czekoladę i w kąpieli wodnej rozpuść ją. W między czasie schłodzoną śmietankę ubij dokładnie, na sztywno. Jajka umyj w ciepłej wodzie i osusz je. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do nich ciepłą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Rób to w miarę szybko, aby nie powstały grudki. Ostudzoną masę wymieszaj z bitą śmietaną, alkoholem i pianką z białek. Dotowy krem przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekoruj według własnego uznania. Deser, który zaprezentowałam na zdjęciu ozdobiłam kolorowymi kuleczkami oraz wcześniej wspomnianym motylkiem.

SMACZNEGO KOCHANI!

file1299014318