Krokiety z patelni
Artykuł zewnętrzny
składniki:
-0,5kg mąki
-ok. o,5 l mleka
– 1-2 jajka,sól do smaku
– mały kawałek słoninki do smarowania patelni
Rozgrzaną patelnię smarujemy kawałkiem słoninki nabitej na widelec,wlewamy niewielką ilość dobrze wymieszanego ciasta,sporządzonego z powyższych składników i pieczemy placki wielkości patelni.
-0,5kg kapusty kiszonej (oddusić kwas)+przemielone przez maszynkę grzyby suszone lub mięso gotowane np. z zupy (zawsze w zamrażarce mam przygotowanych kilka woreczków)dusimy na oleju doprawiamy do smaku i smarujemy wcześniej upieczone placki.Zwinięte krokiety można przed podaniem zanurz yć w roztrzepanym jajku i tartej bułce,podpiec na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z barszczem lub owocową herbatką:)