Wiejskie jadło
Artykuł zewnętrzny
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pożywne danie jednogarnkowe.
składniki:
- 25-30 dkg łopatki wieprzowej
- 25 dkg kiełbasy
- 20 dkg białej kapusty
- kilka pieczarek
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka korzeń
- 1 cebula
- kawałek pora
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 litr bulionu-proponuję z kostki mięsnej
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka do posypania
- klika ziaren angielskiego ziela
- 2-3 liście laurowe
Przyrządzenie:
Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Najpierw na oleju podsmażyć mięso, potem dodać pozostałe składniki i przez 10 min. smażyć razem. Podlać przygotowanym bulionem, przykryć i gotować ok.20 min.
Pod koniec dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieperzem, posypać zieleniną.