Ogórki faszerowane wg Buni

23 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Faszeruję wszystko co się da .

Czas: 1 godzina

Składniki :

  • 3 długie ogórki tzw. wężowe lub 6 tzw. ,, nasieniaków ,, w sezonie
  • 1 cebula
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ryżu ugotowanego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • maggi do smaku
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki wody
  • cukier do smaku
  • 4 dag koncentratu pomidorowego

Ogórki obrać cienko, odciąć końcówki. Długie przeciąć na pół na długości  – a potem wzdłuż .Łyżeczką delikatnie usunąć gniazda nasienne ( nasieniaki tylko wzdłuż )

Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na tłuszczu ( olej z masłem ). Zmieszać z mięsem, ryżem, koprem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi .

Napełnić farszem połowę ogórkowych ,, łódeczek ,, i przykryć pozostałymi . Zawiązać nicią do mięs tak by się nie rozpadły w duszeniu (ja wiążę w 2 miejscach ) .

Ułożyć w płaskim garnku i zalać 2 szklankami wody. Dodać kostkę bulionową i dusić na małym gazie ok. 15 minut od zagotowania .

Delikatnie wyjąć ogórki.

Do wywaru z duszenia dodać koncentrat, śmietankę i rozrobioną w zimnej wodzie mąkę by zagęścić sos. Zagotować. Doprawić sos do smaku maggi, pieprzem i szczyptą cukru.

Przed podaniem usunąć nici  z ogórków ( najlepiej przecinać je ostrymi nożyczkami bo jak sie nieopatrznie pociągnie nitkę to poprzecina ogórek.

Podawać ogórki w sosie same lub z ziemniakami z wody.

Podpowiadam ze trzeba się z nimi obchodzić  bardzo delikatnie – wyjmować ostrożnie łyżka cedzakową bo mają tendencję do pękania .

file1298488435