Ogórki faszerowane wg Buni
Faszeruję wszystko co się da .
Czas: 1 godzina
Składniki :
- 3 długie ogórki tzw. wężowe lub 6 tzw. ,, nasieniaków ,, w sezonie
- 1 cebula
- 25 dag mięsa mielonego
- 1/2 szklanki ryżu ugotowanego
- sól
- pieprz mielony
- 4 łyżki pokrojonego koperku
- maggi do smaku
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki wody
- cukier do smaku
- 4 dag koncentratu pomidorowego
Ogórki obrać cienko, odciąć końcówki. Długie przeciąć na pół na długości – a potem wzdłuż .Łyżeczką delikatnie usunąć gniazda nasienne ( nasieniaki tylko wzdłuż )
Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na tłuszczu ( olej z masłem ). Zmieszać z mięsem, ryżem, koprem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi .
Napełnić farszem połowę ogórkowych ,, łódeczek ,, i przykryć pozostałymi . Zawiązać nicią do mięs tak by się nie rozpadły w duszeniu (ja wiążę w 2 miejscach ) .
Ułożyć w płaskim garnku i zalać 2 szklankami wody. Dodać kostkę bulionową i dusić na małym gazie ok. 15 minut od zagotowania .
Delikatnie wyjąć ogórki.
Do wywaru z duszenia dodać koncentrat, śmietankę i rozrobioną w zimnej wodzie mąkę by zagęścić sos. Zagotować. Doprawić sos do smaku maggi, pieprzem i szczyptą cukru.
Przed podaniem usunąć nici z ogórków ( najlepiej przecinać je ostrymi nożyczkami bo jak sie nieopatrznie pociągnie nitkę to poprzecina ogórek.
Podawać ogórki w sosie same lub z ziemniakami z wody.
Podpowiadam ze trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie – wyjmować ostrożnie łyżka cedzakową bo mają tendencję do pękania .