sałatka z młodym szpinakiem i boczkiem

24 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

200 g świeżego opłukanego szpinaku
80 g pokrojonego w paski boczku zbójnickiego Prime Food
1 łyżka oleju
4 kromki pieczywa tostowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
4 pomidory koktajlowe
2 łyżki upalonych pestek słonecznika

Sos:
2 dokładnie roztarte filety anchois
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka sosu worcestershire
Sok z ½ cytryny
Kilka kropli tabasco
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki tartego sera pecorino (ew. parmezanu)

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy i doprawić do smaku. Pieczywo tostowe natrzeć czosnkiem, odkroić skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i cały czas mieszając smażyć pieczywo, aż do zrumienienia. Następnie na patelni rozgrzać olej i usmażyć plastry bekonu na chrupko z obu stron.
Umyty i osuszony szpinak wymieszać z sosem, ułożyć na talerzach, posypać chipsami bekonowymi i pestkami słonecznika. Sałatkę podawać z grzankami czosnkowymi i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi.

źródło: www.prymat.pl