ziemniaki z wody z chrupiącym boczkiem

24 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

8 małych ugotowanych ziemniaków
½ pęczka koperku
4 jajka
120 g pokrojonego w paseczki boczku chłopskiego Prime Food
2 średnie pokrojone w kostkę cebule
3 pomidory koktajlowe
1 łyżka masła

Mizeria:

4 nieduże świeże ogórki
1/3 szklanki śmietany (ew. kefiru)
Szczypta soli
Czarnego pieprzu Prymat i cukru

Mizeria: ogórki umyć, obrać, pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kwadrans. Po upływie 15 minut, odsączyć sok. Śmietanę doprawić do smaku cukrem i pieprzem, gotowym sosem zalać ogórki i wymieszać.

Umyte jajka wybić delikatnie do miseczki, a następnie wlać na lekko natłuszczoną olejem patelnię teflonową i usmażyć tak, aby żółtko miało luźną konsystencję.
Na tej samej patelni podsmażyć na złoty kolor boczek chłopski i cebulę. Na talerzu ułożyć całe ziemniaki, posypać boczkiem z cebulą i świeżym koperkiem, dodać jajka sadzone. Podawać z mizerią i pokrojonymi w cząstki pomidorami.

źródło: www.prymat.pl