Wieprzowina pieczona z pietruszką

17 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pieczona pietruszka jest pyszna – doskonale komponuje się z pieczoną wieprzowiną .

Czas : 2 godziny

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowiny od szynki
  • 4 duże pietruszki
  • 4 łyżki  oleju
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ( płaska ) soli

Zrobić marynatę z oleju, miodu i przypraw. Natrzeć mięso i zostawić na godzinę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso a resztą marynaty natrzeć obrane i przekrojone na pół pietruszki. Dołożyć pietruszki do mięsa ( można też dodatkowo położyć obok kilka natartych marynatą obranych ziemniaków ) i szczelnie przykryć naczynie.

Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 220 * C i piec ok. 1,5 godziny od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje do ustawionej temperatury. Wyjąć mięso, pokroić w plastry.

file1297930648



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...