Nalewka z daktyli prosto z Egiptu

15 lutego 2011, dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2kg świeżych daktyli,

2 kg cukru pudru,

2 litry spirytusu,

2 litry przegotowanej wody

Daktyle dokładnie wytrzeć ściereczką, wydrylować, pokroić w paski, wrzucić do gąsiorka, zalać spirytusem, szczelnie zakryć, zostawić na 10 – 12 dni. Zagotować syrop z cukru i wody, odszumować, przestudzić, wlać do gąsiorka, przykryć, mocno potrząsnąć gąsiorkiem, aby płyny dobrze się wymieszały i zostawić na następne 10 – 12 dni, po czym przefiltrować przez gazę, wlać do gąsiorka i zostawić na 4 – 6 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek. Powinna w butelkach leżakować co najmniej 3 – 4 miesiące. Im dłużej, tym staje się lepsza.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz