Leczenie celiakii, podobnie jak leczenie alergii pokarmowych opiera się na właściwym prowadzeniu diety eliminacyjnej. W tym wypadku należy wyeliminować produkty zawierające glutenu.
Są to głównie produkty zbożowe, będące źródłem białek, węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, wielu składników odżywczych. Dlatego też eliminowane produkty muszą być zastępowane w diecie równoważnymi produktami. Mogą wystąpić niedobory niektórych składników mineralnych, witamin, błonnika pokarmowego
W związku z tym należy zapewnić podaż warzyw, owoców, bezglutenowych produktów zbożowych (kaszy gryczanej, jaglanej, ziarna sezamu, słonecznika, orzechów). Włączmy do diety grykę – rewelacyjne źródło białka, magnezu, cynku, żelaza, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego. Podobnie bogate w związki mineralne jest proso!
W związku z tym do produktów zabronionych należą:
• Przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa (większość pacjentów toleruje owies)
• bułki, chleb zwykły, chleb razowy, pieczywo chrupkie
• zwykłe makarony
• kasza manna, kasza jęczmienna
• pęczak, płatki owsiane (o ile toleruje)
• ciasta, herbatniki
• słodycze zawierające mąkę pszenną
• inne produkty zawierające np. błonnik – jako dodatek do wędlin, jako powłoka chroniąca owoce przed
wysychaniem, dodatek do leków
• Wszystkie produkty zawierające w swoim składzie białko roślinne, emulgator,
stabilizator, skrobię, mąkę mogą zawierać dodatek glutenu!
Są to jak widać bardzo popularne produkty, jednak lista produktów ze zbóż nie zawierających glutenu jest równie długa:
• Przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych: ryżu, kukurydzy, gryki, prosa, amarantusa
• Mąka ryżowa, kukurydziana, skrobia kukurydziana, mąka ziemniaczana, tapioka, mąka sojowa
• Chleb i bułki bezglutenowe
• Ryż, płatki ryżowe, kaszki ryżowe błyskawiczne
• Płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane
• Kasza gryczana, jaglana, ciasteczka, słodycze bezglutenowe, skrobia pszenna
• Wszystkie produkty oznaczone symbolem „przekreślony kłos” lub napisem „produkt bezglutenowy”
Są to zdecydowanie mniej popularne produkty, jednak w sklepach z ekologiczną (tzw. „zdrową”) żywnością bez problemu dostaniemy całą gamę produktów np. z pysznego amarantusa.
Pamiętajmy także, że bardziej szkodliwe jest stałe narażenie na niewielkie ilości glutenu niż jednorazowa większa dawka glutenu
Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny