Ratatouile przepis na ekspresowe danie jednogarnkowe

6 kwietnia 2013, dodał: ebolka24
Artykuł zewnętrzny

składniki:

( porcja dla 6 osób)

  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka soli
  • 80 dag pomidorów
  • 3/4 szklanki oliwy
  • mała cukinia ok 30 dag
  • malutka dynia zielona
  • 1 zielona papryka
  • 1,5 szklanki posiekanej cebuli
  • czosnek, gałązka tymianku,
  • natka pietruszki, bazylia, pieprz mielony

Sposób przygotowania :

Bakłażana ze skórką kroimy z kostkę, wkładamy do garnka posypujemy obficie solą. Pozostawiamy aż puści sok, który odlewamy. Cukinie kroimy w kostkę wraz z pomidorami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę na którą wkładamy cukinię oraz pokrojoną dynię dodajemy do niej pomidorki z pokrojoną papryką, dolewamy odrobiną wody. Opłukanego bakłażana smażymy ok 7 min tak aby się nie przypalił i dodajemy do pozostałych warzyw. Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności ile kto preferuje), oraz cebule tymianek i pietruszkę. Dusimy wszystko 15 min. Warzywa powinny być mięciutkie lecz sprężyste i nierozgotowane. Podajemy gorące ozdobione pietruszką oraz ziołami

file1296739368