Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi

21 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Robię przy okazji na wywarze jakąś zupę , lub gotuję golonki w rosole .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 2 małe golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • chrzan Wasabi

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową. Zalać woda tak by zakryła mięso.  Gotować przez ok. godzinę  do chwili gdy golonki będę  miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę, krem – ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½  szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .

Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.

Wywar z gotowania golonek użyć na zupę.

file1295597158