Domowy chleb

9 listopada 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

chleb

Składniki (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) :
– 1kg mąki pszennej,
– 10 dkg drożdży świeżych,
– 1 łyżka cukru,
– 2 szkl. wody,
– ok 1- 2 łyżeczek soli.
dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika.

Należy sporządzić zaczyn:
drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto aż do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek ziarenka słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilości wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy w wodzie.
Do naczynia wkładamy ciasto chlebowe, na wierzchu można natrzeć sera żółtego, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 250°C. Tradycyjne pieczenie zajmuje ok. 1 godz, natomiast w Garnku Rzymskim czas wydłuża się do ok. 1,5 godz (trzeba to przetestować, ponieważ każdy piekarnik ma inna temperaturę grzania).

Nasza porada:

przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. Ganek Rzymski to świetny patent jeśli chodzi o pieczenie chleba.

Garnki rzymskie do pieczenia chleba, mięs i innych potraw zakupisz w sklepie:

www.saintbest.pl