Steki z łososia w cytrynowym chili
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 steki z łososia
- olej z pestek winogron
- sok z 2 dużych cytryn
- 2 pełne łyżki ,,Sosu chili z cytryną ,, ( Tao-Tao )
- pieprz kolorowy grubo mielony
- sól
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny, Sosu chili z cytryną i 1/2 łyżeczki pieprzu .
Steki ułożyć w wąskim pojemniku. Zalać marynatą i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Na patelni rozgrzać olej z masłem . Steki posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano z obu stron .
Podałam z ryżem gotowanym na bulionie warzywnym ( z kostki ) ze szczyptą kurkumy i surówka z kapusty pekińskiej.