Kaczka domowym sposobem z Garnka Rzymskiego

2 listopada 2009, dodał: Roemertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kaczka
1 pęczek włoszczyzny
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 ziemniak
1 l lekkiego buliony
1 l białego wina
Odrobina mąki
Majeranek
Pietruszka (posiekana)
Sól
Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Umyć kaczkę.

Drobno pokroić: warzywa, cebulę, czosnek, ziemniaka.
Wszystko włożyć do rzymskiego garnka zalewając bulionem i winem. Piec 2,5 godz.
Następnie nieco przestudzić, podzielić kaczkę na kawałki, posolić, popieprzyć. Włożyć z powrotem do garnka i zarumienić w otwartym garnku przez 30 minut.

W tym czasie wywar przelać przez sito, zagotować, doprawić pieprzem, solą, majerankiem i pietruszką.

Do kaczki pasują wszelkiego rodzaju kluski.

Czas przygotowania 3 godziny