Pigwówka – nalewka z pigwy
Jest to przepis na najlepszą nalewkę sporządzaną przez moją babcię :)
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 1 l czystej wódki
- 1 l spirytusu
- 1 laska wanilii (może być, a nie musi)
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Co kilka dni słoje należy wstrząsnąć. Po tym czasie wytworzy się syrop, który należy zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.
Moja rada:
Im dłużej nalewka będzie „dochodzić” tym będzie miała delikatniejszy i mocniejszy smak.
Polecam!