Zupa serowa w bułeczkach
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 20 dkg.startego sera gouda,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 kostka rosołowa drobiowa,
- 4 łyżki masła,
- 4 łyzki mąki,
- śmietana kremówka,
- 6 łyżek białego wina,
- 1 pęczek dymki,
- 10 bułeczek,
- sól i pieprz,
- szczypta cukru do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek posiekać,dymkę pokroić w krążki i wszystko zeszklić na maśle.Dodać mąkę,zasmażyć.Podlać 1 i 3/4 litra wody i śmietaną.Dodać kostkę rosołową i gotowć 5 minut.Wsypać ser,całość gotować na małym ogniu aż do roztopienia sera ciągle mieszając.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem (nabrać w palce) i winem.Z bułeczek odciąć góry,wydrążyć środki i zapiec w piekarniku ok.10 minut w temperaturze 200 stopni C.Napelnić gorącą zupą serową.Posypać zieleniną.