Zupa serowa w bułeczkach

28 grudnia 2010, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 20 dkg.startego sera gouda,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 kostka rosołowa drobiowa,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyzki mąki,
  • śmietana kremówka,
  • 6 łyżek białego wina,
  • 1 pęczek dymki,
  • 10 bułeczek,
  • sól i pieprz,
  • szczypta cukru do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cebulę i czosnek posiekać,dymkę pokroić w krążki i wszystko zeszklić na maśle.Dodać mąkę,zasmażyć.Podlać 1 i 3/4 litra wody i śmietaną.Dodać kostkę rosołową i gotowć 5 minut.Wsypać ser,całość gotować na małym ogniu aż do roztopienia sera ciągle mieszając.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem (nabrać w palce) i winem.Z bułeczek odciąć góry,wydrążyć środki i zapiec w piekarniku ok.10 minut w temperaturze 200 stopni C.Napelnić gorącą zupą serową.Posypać zieleniną.

file1293534393