Śledź po kaszubsku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
filety śledziowe 0,5 kilogramów
cebula 1/2 kilograma
koncentrat pomidorowy według uznania
śliwki suszone kilka szt.
ogórek kiszony 1 szt.
pieprz
sól
majeranek według uznania
mleko
olej
Śledzie moczymy w mleku. Cebulę kroimy w plasterki i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka. Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Po wystudzeniu zawijamy farsz w filety śledziowe i układać w słoiku. Zalewamy pozostałym olejem. Najlepsze następnego dnia. Układamy na półmisku na przemian z innym śledziami, dekorujemy świątecznie.