Ruloniki rybne z puree
Artykuł zewnętrzny
- łyżka serka śmietankowego
- łyżka kaparów
- łyżka musztardy
- żółtko
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 15 dag wędzonej makreli
- kilka gałązek koperku
- 12 filetów soli (może być makrela)
- łyżka oleju
- 80 dag ziemniaków
- sól, pieprz
- 200 ml mleka
- 2 dag masła
- gałka muszktatołowa
Ziemniaki ugotować. Posiekać kapary i koperek. Mięso makreli rozdrobnić widelcem, serek śmietankowy wymieszać z kaparami, musztardą, makrelą, żółtkiem, bułką i koperkiem. Filety z soli umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na desce skóra do dołu. Każdy filet posmarować łyżeczką farszu, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 6 minut z każdej strony. Ziemniaki utłuc i dodać gorące mleko i masło na puree. Przyprawić do smaku gałką, roladki udekorować gałązkami koperku i podawać z puree.