Wątróbka drobiowa z warzywami

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wątróbka drobiowa to takie danie co to objawia się w wielu smakach – dziś dodałam do niej Relish cebulowo-jabłkowy .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 60 dag wątróbek drobiowych
  • 2 duże cebule cukrowe
  • 1 szklanka utartych na tarce jarzynowej ( ostrza na mizerię ) jabłek
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • Delikat do doprawiania
  • 2 łyżeczki ,,Sosu chili czosnkowego ,,
  • sos sojowy do smaku ( minimum 3 łyżki )
  • cukier brązowy ( ok 4-5 łyzeczek )
  • przyprawa ,, Czerwona czubrica ” ( lub cząber z majerankiem ) do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich + kilka połówek do dekoracji

Wątróbkę oczyścić , osuszyć . Posypać Delikatem ( od 2 łyżki ) , pieprzem ( ok 2 łyżeczek ) i czubricą ( ok 2 łyżki ).W głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim wątróbki na rumiano ( ostrożnie mieszać drewnianą łopatką by nie pryskało tłuszczem ).

W woku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone w grube ,, piórka ,, cebule. Posypać cebulę 2 łyżeczkami cukru i smażyć ją  tak by zmiękła , a przy okazji pokryła karmelem . Dołożyć jabłka . Smażyć przez 3 minuty  mieszając .Dodać  sos chili czosnkowy  , sos sojowy , do smaku cukier, pieprz , czubricę . Relish ma być ostry- lekko kwaśny z nutką słodyczy .

Dołożyć Relish  , orzechy  i masło do wątróbki . Wymieszać .Przykryć i dusić na małym gazie przez 5 minut. Doprawić ostatecznie do smaku .

Podawać wg upodobania z ryżem , ziemniakami puree ( ja zrobiłam tzw. Mashed Potatoes czyli jak mówią moje wnuki  ,,maszowane ” – puree ziemniaczane z dużą ilością słodkiej śmietanki i roztopionego masła – są bardzo kremowe ) udekorowane połówkami orzechów włoskich .

file1292847723