Kurczak słodko-kwasny na szybko w/g Buni

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Z oryginałem pewnie za wiele to nie ma – taki kurczak  słodko-kwaśny  wg Buni

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 ogórka
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka pokrojonej w paseczki sałaty lodowej ( kapusty pekińskiej)
  • 4 pokrojone w plasterki pieczarki
  • 1 szklanka pokrojonego w cienkie słupki bambusa z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 białej części pora
  • olej
  • sos sojowy jasny do smaku
  • miód
  • Sos Chili czosnkowy do smaku
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • curry do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta otartej skórki mandarynkowej
  • imbir świeży ( 1/2 łyżeczki utartego ) lub mielony do smaku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • szczypta cynamonu
  • 1 goździk
  • kawałek ( 1/4 ) anyżu gwiaździstego – badianu
  • 2 jajka

Piersi pokroić w grubą kostkę i zamarynować ( 3 łyżki  oleju , 1 łyżka sosu sojowego, miód ( 1 łyżeczka ), ketchup, 1 łyżeczki  sosu chili czosnkowego , szczypty pieprzu, szczypty pieprzu cytrynowego, cynamonu , skórki mandarynkowej ). Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 15 minut.

Ogórka przekroić na 4 i pozbawić pestek . Pokroić na słupki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki a potem w tzw. ,,julienkę ” .

Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju. Wrzucić goździk i badian i przez minutę aromatyzować olej. Wyjąć – dodać  mięso  ( otarte z marynaty- marynatę zostawić ) i smażyć przez kilka minut na dużym gazie. Odsunąć na bok- wrzucić marchew i znów smażyć przez chwilę mieszając . Podobnie pieczarki, cebulę, por , ogórki , sałatę . Na końcu wrzucić bambus .Wlać bulion , dodać pozostałą marynatę – dusić aż się zredukuję . Doprawić do smaku sosem sojowym , sosem chili czosnkowym , pieprzem , miodem .Jajka  wbić do miseczki- dodać łyżkę sosu sojowego i wymieszać . Wlać masę jajeczną do woka i mieszając doprowadzić do ścięcia ich tak by oblepiły wszystkie składniki potrawy .

Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ( ryżowym lub chińskim ).Zrobiłam ryż długo ziarnisty gotowany na bulionie drobiowym ( z kostki )

Z tego wychodzi 3-4  średnie porcje .

file1292847611