Owsiano-ziołowy pudding wg Buni

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zainspirowana ,, Ziołowym puddingiem  ” wg Jane Austen zrobiłam swoją wersję .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1/2 filiżanki mąki
  • 1/2 filiżanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 pokruszona bułka pszenna (świeża , miękka )
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 dag granulowanego łoju baraniego  ( ok 4 łyżek ) albo zamiennie smalec lub masło
  • 1/2 filiżanki bardzo drobno pokrojonej zieleniny ( szpinak, koper, pietruszka- natka , młoda pokrzywa ,lebioda )
  • 1 mała cebula cukrowa
  • szczypta suszonej czubricy

Cebulę utrzeć na tarce jarzynowej na miazgę .Wymieszać wszystkie składniki tak by otrzymać gęste ciasto. Doprawić solą i czubricą .

Kawałek płótna lnianego ( nowa ściereczka do naczyń ) wysmarować masłem , ułożyć na nim ciasto . Uformować wałeczek. Zawiązać nicią na obu końcach . Zagotować w dużym garnku wodę , lekko osolić i gotować pudding przez 45 minut .

Wyjąć . Odwinąć . Pokroić w plastry ( najlepiej robi się to nicią ) .Podawać do mięs w sosach ( np. klasycznej pieczeni wołowej ). Ja zrobiłam do niego schab w czubricy .

Stara kuchnia angielska  ( szkocka, walijska ) tak jak i nasza kuchnia staropolska bazowała na produktach dostępnych w okolicy . Nie mam pojęcia czy Anglicy używali czubricy ale zamiennie mógł to być majeranek, oregano – coś tam przecież między tymi wrzosami jeszcze rośnie ( choć by czosnek niedźwiedzi )

Ja robiłam z łojem bo chciałam sprawdzić jak mógł smakować oryginalny .W wersji na co dzień zdecydowanie będę robić z masłem i mniejszą ilością ziół .Podejrzewam , że te puddingi pochodzą z kuchni szkockiej i były jadane jako samodzielne danie – stąd ten mocno ziołowy smak . Wolę wersję łagodną – coś w rodzaju knedla owsianego .

file1292845221