Kartoflanka z kurczakiem i warzywami

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zachciało mi się kartoflanki , ale nie takiej zimowej- wręcz przeciwnie ze smaczkiem lata .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 szklanki drobno pokrojonych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka ( utarta na tarce jarzynowej – grube oczka )
  • kawałek selera ( utartego na tarce jarzynowej -grube oczka )
  • 1,5 szklanki pokrojonych w paseczki kolorowych papryk ( tak po 1/2 zielonej, czerwonej, żółtej )( odłożyć 2 łyżeczki bardzo drobno pokrojonych- zmieszanych do dekoracji )
  • 6 suszonych pomidorów ( ok. 1/4 szklanki pokrojonych w paseczki )
  • 1,5 szklanki pokrojonych w piórka cebul ( 1/2 czerwonej, 1/2 cukrowej, 1/2 czosnkowej, 1 biała )
  • 2 łyżki oleju
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 4 łyżki  pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • maggi w płynie do smaku
  • 7 szklanek wody

W dużym garnku zalać wodą mięso, ziemniaki, warzywa , paprykę , pomidory ( marchew pokroić w ozdobne krążki ) .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju – włożyć do zupy. Dodać kostki bulionowe , szczyptę pieprzu i gotować 1 godzinę . Zgasić gaz i odstawić na 30 minut. Znów zagotować i gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso – obrać ze skórek, kości ,chrząstek i włożyć do zupy. Wlać śmietankę  Doprawić do smaku pieprzem i maggi . Podawać posypaną natką pietruszki i drobniutko pokrojonymi kawałeczkami zmieszanych kolorowych papryk ( tak po 1/2 łyżeczki na porcję ).

file1292832381