Placek węgierskiego zbójnika

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Placki ziemniaczane:

½ kg ziemniaków

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

1 łyżka mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

¼ łyżeczki suszonego majeranku

olej do smażenia

Sos:

30 dkg łopatki wieprzowej

10 dkg pieczarek

1 średnia cebula

1 średni ogórek kiszony

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

5 łyżek śmietany 12%

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka białego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

3 łyżki oleju

Wykonanie:

Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy duże placki (o średnicy 2 – 3 cm mniejszej od średnicy talerza, na którym będą podane).

Łopatkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki. Ogórka w słupki o długości ok. 1,5 cm.  Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy cebulę i dusimy kolejne 15 minut. Na końcu dokładamy pieczarki i ogórka i dusimy wszystko przez 5 minut (bez pokrywki). Następnie dodajemy wymieszaną ze śmietaną i kilkoma łyżkami zimnej wody mąkę oraz pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia.

Na talerzu układamy 1 placek, polewany go sosem i przykrywamy drugim plackiem.

Smacznego!

file1256828515



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...