Zupa dyniowa z makaronem
Artykuł zewnętrzny
50 gram makaronu
sól
pieprz
mała cebulka
200 gram miąższu z dyni
mała marchewka
pietruszka
pół kalarepy
2 łyżki masła
3 ziarna ziela
1,25 litra wywaru drobiowego
2 listki laurowe
natka pietruszki
Makaron ugotować, cebule obrać pokroić w talarki, miąższ dyni pokroić na kawałki. Marchew, pietruszkę i kalarepkę obrać pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać pozostałe warzywa, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Podsmażyć. W garnku zagotować wywar drobiowy, dodać listek laurowy, dołożyć podsmażone warzywa z patelni. Gotować kilka minut, dodać makaron, na koniec udekorować natką pietruszki. Można tez przyprawić odrobiną kminku: zupa zyska ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak.