Babka piaskowa w czekoladzie
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- szklanka cukru
- 250 g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA
- 1 opakowanie cukru waniliowego DELECTA
- 10 łyżek śmietany ramy do ubijania-lub innej 30 %
- 4 łyżki kakao np puchatek (nie gorzkie)
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijać stopniowo jajka cały czas ucierając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z masą. Dodać śmietanę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tarta. Wlewać nas zmianę do formy po trochę masy jasnej i ciemnej. Piec ok. 60 min. w temp. 155°C (termoobieg) lub 175°C (normalny piec elektryczny lub gazowy). Wystygłe ciasto polać roztopiona polewa lub oprószyć cukrem pudrem, lub posypką kolorową DELECTA.