Ciasto poduszkowiec
Artykuł zewnętrzny
składniki na ciasto
- 5 jajek
- 220 g mąki
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- DELECTA
- 125 ml oleju
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 125 ml wody
masa serowa :
- 500 g serka mielonego do wypieków
- 1 op. budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy DELECTA
Żółtka oddzielić od białek . Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel , następnie dodać olej i wodę , zmiksować . Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej .
Mąkę , proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem , a następnie przesiać do masy jajecznej . Delikatnie wymieszać . Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blachy , wygładzić powierzchnię .
Przygotować masę serową – utrzeć razem wszystkie jej składniki . Następnie przełożyć ją do woreczka , uciąć róg i wyciskać na kakaowe ciasto tworząc kwadraty .
FORMA 25-30 CM–PIEC 45 MIN.