Kapuśniaczki drożdżowe
Ciasto:
0,5 kg maki
4 dag drożdży
1 jajko
1/3 szklanka mleka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag margaryny lub masła roślinnego
łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego-DELECTA
sól do smaku
gałka muszkatałowa starta według uznania do smaku
Nadzienie:
0,5 kg kapusty kiszonej – najlepiej z własnej produkcji
cebula według uznania
4 dag masła
pieprz
kminek według uznania
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem waniliowym, cukrem i łyżką maki. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn włożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, sól, gałkę muszkatołową. Wymieszać wszystko razem i dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Kapustę ugotować w malej ilości wody, lekko odcisnąć na sicie i posiekać na stolnicy nożem. Podsmażyć na maśle cebule . Do tego włożyć kapustę, pieprz, kminek. Mieszając kapustę zasmażyć i doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w dwóch porcjach. Rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać kwadraciki o wielkości 9 cm. Nakładać kapustę na kwadraciki – łyżeczka. Składać w koperty. Zostawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i każdego kapuśniaczka smarować. Wstawić do piekarnika w temp około 180 stopni i piec około 20 min.