Kolorowy biszkopt z owocami i galaretką
składniki:
Biszkopt jasny:
- 4 jajka, 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka, 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki.,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
Krem:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 kostki masła,
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
- 2 galaretki agrestowe,
- 2 galaretki pomarańczowe,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 60 dag winogron zielonych,
- 2 puszki mandarynek,
1. Biszkopt ciemny: ubić białka, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać , dodać mąkę , kakao, proszek , lekko wymieszać wlać do foremki i piec. Biszkopt jasny: ubić białka, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać , dodać mąkę , proszek , lekko wymieszać wlać do foremki i piec.
2. Krem: z mleka, cukru i mąki ugotować budyń, utrzeć masło dodawać zimny budyń , utrzeć do białości. Podzielić masę na trzy części.
3. Galaretki agrestowe rozpuścić w 3,5 szklanki wody , i dwie pomarańczowe w 3,5 szklanki wody.
4. Na jasny biszkopt dać jasną część masy, na masę dać wykrojone literatką kółka z ciemnego biszkoptu, dookoła kółek poukładać winogrona i to zalać zieloną krzepnącą galaretką, wstawić do lodówki niech zastygnie,na winogrona zalane galaretką rozsmarować drugą część masy, na masę położyć ciemny placek z wykrojonymi dziurkami , do każdej dziurki dać połówkę brzoskwini, przekrojonym do dołu, na to dać trzecią część masy, na masę rozłożyć odsączone mandarynki i zalać je krzepnącą galaretką pomarańczową.