Zebra lżejsza od puchu

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (500 ml)

3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam morelowej, truskawkowej i wieloowocowej)

Biszkopty do wyłożenia naczynia (niekoniecznie)

100 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej

100 ml wiśniówki 40% (ja użyłam wiśniówki mojej produkcji)

Sposób wykonania:

Galaretki rozpuszczamy w trzech miskach, w szklance wody każdą. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut tak, żeby powstał puch i aby mleko potroiło swoją objętość. Mleko dzielimy na 3 części i każdą z nich wlewamy do 1 galaretki. Miksujemy kolejno galaretki z mlekiem ok. 5 minut każdą (na najwyższych obrotach).

W wersji z biszkoptami: mieszamy napar kawowy z wiśniówką, nasączmy nim ciastka. Dno oraz boki naczynia/tortownicy wykładamy biszkoptami.

Masy galaretkowe wylewamy na przemian (po około 5 dużych łyżek każdej).

Utworzy się w ten sposób kolorowa zebra.

Wkładamy deser do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż całkowicie stężeje.

Podajemy zimny.

Smacznego!

file1256729219



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...