Pieczone jabłka

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

8 dużych jabłek

2 jajka

4 łyżki cukru

pół małego opakowania cukru waniliowego

serek homogenizowany o smaku waniliowym

4 łyżeczki dżemu (truskawkowego lub wiśniowego)

1500 ml wody

4 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Jabłka umyć, wydrążyć pestki wraz z częścią miąższu (pozostawić ok. 1 cm „ścianki” i dno, górę ściąć). Wnętrza jabłek posmarować sokiem z cytryny. Wodę zagotować, włożyć jabłka do wrzątku na ok. 30 sekund. Wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do białek dodać utarte żółtka i serek homogenizowany.
Na dno jabłek wkładać po pół łyżeczki dżemu, resztę miejsca wypełnić masą jajeczno − serkową.
Napełnione jabłka wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA.
Po upływie 30 minut, wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 10 minut.
Wyjąć jabłka i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!!!

file1256723910

Przepis dodany przez: IwonaF