Pieczone jabłka
Składniki:
8 dużych jabłek
2 jajka
4 łyżki cukru
pół małego opakowania cukru waniliowego
serek homogenizowany o smaku waniliowym
4 łyżeczki dżemu (truskawkowego lub wiśniowego)
1500 ml wody
4 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, wydrążyć pestki wraz z częścią miąższu (pozostawić ok. 1 cm „ścianki” i dno, górę ściąć). Wnętrza jabłek posmarować sokiem z cytryny. Wodę zagotować, włożyć jabłka do wrzątku na ok. 30 sekund. Wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do białek dodać utarte żółtka i serek homogenizowany.
Na dno jabłek wkładać po pół łyżeczki dżemu, resztę miejsca wypełnić masą jajeczno − serkową.
Napełnione jabłka wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA.
Po upływie 30 minut, wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 10 minut.
Wyjąć jabłka i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!!!
Przepis dodany przez: IwonaF