Słodkie piernikowe buziaki

30 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki miody lipowego
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajo
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody Delecta
  • 1/3 szklanki mleka
  • na lukier biały: cukier puder odrobina gorącej wody
  • gotowy różowy lukier
  • gotowa polewa smak ciemnej czekolady Delecta
  • kolorowe posypki- maczki, posypka kaakowa i owocowa Delecta, kropki, płatki migdałowe
  • kolorowe słodkie pisaki do ciast (czerwony- na buźki)

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsypać mąkę. W małym rondelku rozgrzać miód, dodać do mąki i szybko wymieszać. Dodać następnie cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Dodać masło i jajo, nadal mieszać drewniana łyżką. Mleko lekko podgrzać w rondelku
po miodzie i dodać do masy. Dodać sos sojowy, wymieszać i całość wyłożyć na wysypany mąką blat. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, podsypując mąką w razie potrzeby.
Pierniczki zawsze wychodzą:) Ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm – można grubsze jak ktoś lubi bardziej puszyste  pierniki.
Wykrawać za pomocą szklanki okrągłe pierniczki.  Przekładać wycięte pierniczki na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut.Tak samo drugą partię.
Dekorować dowolnie-  tworzyć buźki z gęstego lukru i polewy czekoladowej, włosy i wąsy z posypek i płatków migdałowych, oczy z kolorowych kulek, posypek – kakaowe np na brodę, owocowe na szalone fryzury:)

Takim buźkom nie oprze się mały, nie oprze się też duży:)

file1291142512



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz