Fale Dunaju
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 5 jaj /białka ubić
- 1 margaryna
- 20 dkg cukru pudru
- 30 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Margarynę , cukier puder, żółtka zmiksować, do tego dodać mąkę z proszkiem na końcu ubite białka.
Podzielić na dwie równe części , do jednej dodając 4 łyżki mleka i 2 łyżki kakao. Wylać ciasto ciemne na jasne.
1/2 kg jabłek pokroić w plastry. Jabłka ułożyć blisko siebie w cieście na stojąco i upiec. /40 minut 180st./Można użyć gotowego kremu Karpatka Delecty lub ugotować..
Krem:
- 1/2 litr mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ziemniaczanej
- można 1 żółtko
Ugotować jak budyń. Przestudzony utrzeć z masłem i wyłożyć na chłodne ciasto wierzch udekorować polewą Delecta lub startą czekoladą.
Kroić w przeciwnym kierunku jak są ułożone jabłka – wtedy wyjdą fale.