Schab ze śliwką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- schab bez kości 1 kg
- śliwki kalifornijskie 1 torebka
- marynata pikantna 1 torebka
- czosnek 2 ząbki
- smalec 1 łyżka – czubata
- olej 1/4 szklanki
Schab umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem. Marynatę pikantną wymieszać z olejem według przepisu na opakowaniu, posmarować schab ze wszystkich stron i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia w schabie zrobić dziurę długim, ostrym nożem i nadziać śliwkami. Wpychać na ścisło i najlepiej dziury z obu stron zaszyć, żeby śliwki w czasie pieczenia jak schab będzie się kurczył nie wyszły. Tak przygotowany schab piec w piekarniku około 1 godziny, w zależności jakiej jest grubości. Po wystygnięciu kroić w plasterki, podawać z pieczywem.