Pasteis de Belem

26 października 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

mrożone ciasto francuskie

1 ¾ filiżanki pełnego mleka

¼ filiżanki kremówki

4 żółtka

3 łyżeczki cukru

szczypta soli

2 łyżeczki mąki pszennej

½ łyżeczki cynamonu

starta skórka z jednej cytryny

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto francuskie rozwałkować i powykładać nim foremki na muffinki. Podpiec w temp. 220 stopni przez 10 minut.

W kąpieli wodnej zagotować mleko, dodać żółtka, cukier, cynamon, kremówkę, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i miksować. Powinien powstać gęsty budyń. Masę waniliowo – jajeczną wlać do dołków muffinek. Formę z ciasteczkami wstawić do piekarnik nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać tak długo, aż masa na górze będzie się karmelizowała na brązowo. Podawać gorące posypane cukrem pudrem i cynamonem.

file1256592457

Przepis dodany przez: [email protected]



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....