Nadziewany kurczak
składniki:
- 1 kurczak
- 1 jako
- natka pietruszki
- wegeta
- pieprz
- 1/2bułeczki namoczonej w mleku
- pieczarki
- majeranek
- papryka ostra
Z kurczaka zdejmujemy skórę z jak najwięcej mięsem. Odcinamy udka i skrzydełka (możemy zużyć do innych potraw).
Korpus z resztkami mięsa gotujemy w wywarze warzywnym do miękkości. Obieramy mięso z kości, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę w mleku i mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajko surowe i przyprawy oraz dużą ilość
Wcześniej zdjętą skórę z mięsem nacieramy przyprawami i zszywamy (szyję, miejsca po udkach i skrzydełkach). Nadziewamy farszem i zszywamy. Posypujemy dowolnymi przyprawami po wierzchu (np. majeranek, pieprz, papryka) i pieczemy około 1 godziny.
Jak trochę wystygnie wkładamy do torebki foliowej i zawiązujemy. Ja żeby było bardziej ścisłe obandażowałam elastycznym bandażem i włożyłam do lodówki
natki pietruszki drobno pokrojonej. Wyrabiamy, możemy też dodać usmażone wcześniej pieczarki. na noc. Na drugi dzień odwijamy i wtedy nadaje się do pokrojenia na półmisek.