Marynowane rzodkiewki

19 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Oryginalna przystawka łatwa do przyrządzenia:

– 1 duży pęczek rzodkiewek
– 1 łyżka słodkiego sosu chili
– 1 łyzka octu winnego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka oliwy
– 1 mały granat
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 3 łyżki pestek dyni
– 1 łyzka liści mięty

Rzodkiewki umyć, pokroic na plasterki, sos chili połączyć z miodem i octem, dodać oliwę. Marynatą zalać rzodkiewki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Pestki granatu razem z sokiem przełożyć do rondla, dodać cukier i zagotowaqć. Odstawić na 5 minut, przetrzeć przez gęste sito. Pestki dyni urażyć na suchej patelni. Wyjąć rzodkiewki z zalewy, ułożyć na talerzykach, polać sokiem granatu i posypać pestkami oraz miętą.