Deser figowy

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

6 sztuk świezych fig

1,25 szkl. słodkiego wina

Laskę cynamonu, łyżkę brązowego cukru

315 g świeżych malin

0,25 szklanki cukru pudru

łyżeczka soku z cytryny

110 g serka mascarpone

Figi ułożyć w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Na małym ogniu w garnuszku wymieszać wino, cynamon i brązowy cukier. Rozpuścić cukier, nie gotując i zalać figi. Przykryć i odstawić na 2 godziny.

Kilka malin odłożyć do przybrania, resztę zmiksować z cukrem pudrem. Przetrzeć przez sito, wymieszać z sokiem z cytryny.

Odcedzić figi, zachowując marynatę! Figi podpiec (najlepiej na grillu), na złoty kolor. Na każdy talerz nalać trochę soku malinowego, ułożyć figi (na połówki rozkrojone) i podawać z łyżeczką serka mascarpone

file1256579940

Przepis dodany przez: Justyna