Deser figowy
Artykuł zewnętrzny
6 sztuk świezych fig
1,25 szkl. słodkiego wina
Laskę cynamonu, łyżkę brązowego cukru
315 g świeżych malin
0,25 szklanki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
110 g serka mascarpone
Figi ułożyć w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Na małym ogniu w garnuszku wymieszać wino, cynamon i brązowy cukier. Rozpuścić cukier, nie gotując i zalać figi. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
Kilka malin odłożyć do przybrania, resztę zmiksować z cukrem pudrem. Przetrzeć przez sito, wymieszać z sokiem z cytryny.
Odcedzić figi, zachowując marynatę! Figi podpiec (najlepiej na grillu), na złoty kolor. Na każdy talerz nalać trochę soku malinowego, ułożyć figi (na połówki rozkrojone) i podawać z łyżeczką serka mascarpone
Przepis dodany przez: Justyna