Smażone zielone pomidory z pomarańczą
Przepis (na mniej – więcej 3 słoiczki) przedstawia się mniej – więcej tak:
Potrzebujemy
1 kg zielonych pomidorów
skórki z mniej – więcej 4 pomarańczy
mniej – więcej 1 kg cukru
goździków do smaku
Skórki z pomarańczy należy kilkakrotnie obgotować w wodzie, zmieniając ją za każdym razem, po czym usunąć albedo (biały miąższ po wewnętrznej stronie). Dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody.
Z pomidorów usunąć skórkę i pestki, pokroić na mniejsze części i postępować tak jak ze skórkami pomarańczy (pomijając proces usuwania albeda, którego w pomidorach i tak nie ma).
Pod koniec wymieszać owoce ze sobą w jednym naczyniu i dalej dusząc na niewielkim ogniu dosypać cukier.
Przełożyć do słoików i dokładnie zamknąć. Konfitury powinny być bardzo słodkie i z przewagą pomidorów.
W sam raz do twarożku lub jako dodatek do herbaty.
Przepis dodany przez: Justyna