Sałata z grzankami

12 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

1 porcja 561 kcal, podawac bezpośrednio po
przygotowaniu

– 1 chlebek ciabatta
– 8 łyżek oliwy
– 5 dag orzeszków piniowych
– 300 ml soku pomarańczowego
– 1 główka sałaty Lollo rosso
– 1 pęczek bazylii
– 1 pęczek rukoli
– 1 łyżeczka musztardy
– 16 plasterków szynki drobiowej
– sól, pieprz

Pieczywo pokroić na 16 kromek, mocno rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy,
zrumienić na niej kromki chlebka z obu stron na złocisty kolor,
przełożyć do obsiąknięcia na papierowy ręcznik, orzeszki piniowe wrzucić
na suchą już patelnię, prażyć krótko. Przełożyć na talerzyk, sok
pomarańczowy wlać do rondelka i gotować około 10 minut az do odparowania
połowy soku. Sałatę opłukać, porwać na małe kawałeczki, rukole oczyścić,
bazylie opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek i przemieszać z
rukolą i sałatą. Sok pomarańczowy połączyć z musztardą, małymi porcjami
wlewać pozostałą oliwę. Sos przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Na grzankach ułożyć plaster szynki, sałatę, rukole i bazylię
wymieszać z przygotowanym sosem pomarańczowym, posypać orzeszkami i
przełożyć z grzankami na talerze.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...