Bogata zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1 kg ziemniaków
kawałek sera żółtego
opakowanie sera lazur niebieskiego
3 ząbki czosnku
3 pomidory
1/2 puszki kukurydzy
40 dag mięsa mielonego
5-6 pieczarek
2 cebule
1 cukinia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie(ok. 20 minut). Cukinię pokroić w plastry dowolnie doprawić do smaku i podsmażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć ziemniaki wraz z cukinią. Następnie wyłożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kolejną warstwą są pokrojone w plasterki pieczarki posypać je kukurydzą. Mięso mielone podsmażyć na oleju dodając czosnek oraz sól i pieprz. Wyłożyć jako kolejna warstwę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić je w plasterki wykładając na mięsie. Następnie posypać je serem żółtym oraz pleśniowym i rozkruszyć kosteczkę bazylii. Piec ok. 40 minut.