Tartinki z łososiem

9 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

eleganckie tartinki z łososiem, bardzo łatwe w przygotowaniu danie na koktajlowe party:

przepis na chlebek:
– 25 dag maki
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– świeżo zmielony biały pieprz
– 1/2 łyżeczki soli
– 50 gram miękkiego masła
– 250 ml mleka
– żółtko

łososiowa „pierzynka”

– 200 gram plastrów wędzonego łososia
– 200 gram kremowego białego serka
– 16 małych gałązek świeżego rozmarynu

Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, pieprzem, solą i masłem, zagnieść ciasto, dolewając mleko, wyrobić do momentu uzyskania jednolitej klejącej się masy.
Rozwałkowac ciasto na grubość około 2,5 cm, wyciąć kwadraty o bokach około 3 cm szerokości. Wyłożyć blachę specjalnym papierem do pieczenia, układać na nim kawałki ciasta, popędzlowane żółtkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika do 200 C, piec na złocisty kolor około 15 minut.
Gotowy chlebek przekroić wzdłuż, posmarować białym serkiem, następnie położyć na nim kawałki łososia, udekorować gałążką bazylii lub rozmarynu.