Kwiaty robinii i bzu czarnego w cieście

24 października 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

kwiaty w cieście

Składniki:

  • 20 gron kwiatowych robinii akacjowej
  • 10-15 baldachów czarnego bzu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli
    • 1-1,5 szklanki płynu – mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • do smażenia: olej
    • do oprószenia: cukier puder
    • ew. miód płynny albo syrop klonowy do polania

    Opis przygotowania:

    Kwiaty zebrać w suchy, słoneczny dzień. Zrywać je razem w ogonkami. Muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach „czystych”, najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki – szczególnie z kwiatów robinii. Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju – kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złotobrązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe!

    Przepis dodany przez: Pyza