Klopsiki w sosie paprykowym

23 października 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

klopsiki w sosie paprykowym

Składniki

  • 25 dkg mięsa mielonego z udźca indyka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1,5 szkl. pokrojonej w drobną kostkę papryki (najlepiej kolorowej)
  • 1/3-1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony
  • do smażenia: olej

Opis przygotowania

2 łyżki bułki tartej zalać mlekiem, wymieszać, dodać do mięsa, wbić jajko, doprawić solą i 1 łyżeczką papryki mielonej, wyrobić masę. Uformować 6 okrągłych klopsików, lekko je spłaszczyć, obtoczyć w reszcie bułki, smażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przykryć, podlać odrobiną wody i poddusić 5-8 min.. Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić dobrze cebulę, dosypać 1 łyżeczkę papryki mielonej rozmieszać w tłuszczu, dosypać paprykę świeżą i mieszając smażyć 3-4 min. aż papryką zmięknie, następnie dodać koncentrat, zalać całość 2-2,5 szkl. wody i zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością płynu i wlać do rondla, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do powstałego sosu włożyć klopsiki, zagrzać. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem…i surówką.

Przepis dodany przez: Pyza