Kurczak ze śliwkami

10 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 2 filety z piersi z kurczaka
– 2 cebule
– 20 dag suszonych śliwek bez pestek
– sok z cytryny
– maka
– sól, pieprz
– oliwa
– szklanka białego, wytrawnego wina
– 4 łyżki płynnego miodu

Śliwki moczymy w winie wymieszanym z miodem. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy na spód połowę posiekanej cebuli.Umyte i obsuszone filety kroimy w poprzek włókien w zgrabne paski, kropimy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Potem oprószamy mąką i kładziemy na gorący olej, obrumieniamy, układamy na warstwie cebuli, polewamy tłuszczem, w którym smażyło się mięso. Całość zalewamy winem wraz z namoczonymi śliwkami i miodem, posypujemy pozostałą cebulą, zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.Podajemy z sałatą vinegret oraz ryżem.