Szaszłyki z ziemniaczkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 szklanka kuskus
- 3/4 szklanki wrzącego bulionu
- 1 cebulka cieniutko pokrojona
- 300 dag mięsa mielonego z cielęciny
- przyprawa do mięsa cielęcego
- 1/2 szklanka bułki tartej
- małe ziemniaczki
- grokuł
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz 1 szczypta
Kuskus zalać bulionem, przykryć i odstawić na 5 minut. Dodać sól i pieprz. Cebulkę zarumieniamy na patelni. Mięso mielone dusić na patelni przez 15 minut, podlać wodą, odparować. Mięsko, cebulkę, kuskus, jajko, mieszamy ze sobą, doprawiamy przyprawą do cielęciny. Lepimy kuleczki i taczamy w drugim roztrzepanym jajku i bułce tartej. Brokuł odparzamy w słonej wodzie przez 5 minut. Następnie brokuł kładziemy na sitku do ścieknięcia. Ziemniaczki, obieramy i gotujemy w wodzie 15 minut. Na patyczek od szaszłyków nadziewamy na przemian kulki z mięsem, brokuł, ziemniaczki itd. Polewamy oliwa z oliwek i zapiekamy 30 minut raz przewracamy szaszłyki.
Danie podajemy z sosem. Smacznego