Placuszki ziemniaczane z twarożkiem

2 listopada 2010, dodał: Małgorzata
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków,

1 jajko,

1 łyżkę mąki

2 średnie cebule,

0,5 kg twarogu,

200ml śmietany 12% lub 18%

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajko i mąkę (zamiast mąki można dać bułkę tartą wtedy będą chrupiące). Mieszamy. Na rozgrzanym oleju formujemy placuszki z masy ziemniaczanej (1 placuszek -1 stołowa łyżka).

Twaróg rozgniatamy ze śmietaną. 2 cebule siekamy w kosteczkę i dodajemy do twarogu. Dosalamy do smaku.

Na gorące upieczone placuszki nakładamy twaróg z cebulką. Podawać najlepiej z zaparzoną gorącą miętą do popicia ;)



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz