Pierogi „zabawa kolorami”

22 października 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę inne pierogi. Pobawiłam się z ciastem smakowym i barwionym jednocześnie .

Czas :1,5 godziny

Składniki :

Ciasto na pierogi :

2 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi

1 szklanka wrzącej wody

szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów

szczypta kurkumy

1 czubata łyżka mielonego szpinaku ( surowy – odsączony z soku )

1 czubata łyżka utartego drobno ugotowanego buraka ( na miazgę )

Farsz I :

4 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka

½ usmażonej na złoto na łyżeczce oleju drobno pokrojonej cebuli

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta majeranku

Wymieszać mięso z cebulą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .

Farsz II :

3 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka

1 łyżka utartego na tarce jarzynowej ( drobne oczka ) buraka

2 łyżki suszonej żurawiny

szczypta soli

szczypta pieprzu

Wymieszać mięso z burakiem i żurawiną .Doprawić solą i pieprzem .

Farsz III :

6 łyżek mielonego szpinaku ( może być mrożony )

1 łyżeczka masła

szczypta utartego czosnku ( lub Mini kostki czosnkowej Knorra )

szczypta pieprzu

2 łyżki drobno pokrojonej twardej Fety

Na patelni rozgrzać masło i chwilę smażyć szpinak tak by odparował nadmiar wody . Zdjąć z patelni . Ostudzić . Dodać Fetę .Wymieszać .Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem .

Wsypać mąkę ( 1,5 szklanki ) do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . Podzielić ciasto na 3 części .Zawinąć w folię spożywczą by nie obsychało.

Do 1 –szej części dodać kurkumę i wyrobić tak by ciasto stało się żółte .

Do 2-giej części dodać szpinak i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki .

Do 3-ciej dodać buraczka i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki .

Posypać blat mąką i rozwałkować 1 –sze ciasto. Wykrawać szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu -1-szego z mięsa z cebulką i zlepiać pierożki.

Posypać blat mąką i rozwałkować 2-gie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu – 2- giego z miesa z buraczkiem i żurawiną i zlepiać pierożki .

Posypać blat mąką i rozwałkować 3-cie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu-3-ciego ze szpinaku z Fetą i zlepiać pierożki .

Układać na wysypanej mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Z tej porcji wychodzi ok.35 sztuk pierożków .

Podawać okraszone .

file1256210891

Przepis dodany przez: Babciagramolka