Pstrąg w marynacie śliwkowej
Ryby u mnie nabierają różnych smaków.
Czas: 30 minut + 1 godzina w marynacie
Składniki:
2 kawałki fileta z pstrąga
1,5 łyżeczki powideł śliwkowych
1,5 śliwki dużej (renkloda lub podobna)
sos sojowy
1/6 szklanki wody
miód
pasta z papryczek chili
olej
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki, zalać wodą i dusić aż będzie miękka, a jeszcze się nie rozpadnie. Dodać powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki miodu, pastę z chili i sos sojowy do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawami do smaku – trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku. Odłożyć 2 łyżeczki sosu.
Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga. Zostawić w lodówce na godzinę. Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano.
Śliwkę przeciąć na pół, usunąć pestkę, posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego, położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu. Po chwili obrócić i chwilę smażyć.
Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu.