Pstrąg w marynacie śliwkowej

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryby u mnie nabierają różnych smaków.

Czas: 30 minut + 1 godzina w marynacie

Składniki:

2 kawałki  fileta z pstrąga

1,5 łyżeczki powideł  śliwkowych

1,5  śliwki dużej (renkloda lub podobna)

sos sojowy

1/6 szklanki wody

miód

pasta z papryczek chili

olej

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki, zalać wodą i dusić aż będzie miękka,  a jeszcze się nie rozpadnie. Dodać  powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki  miodu, pastę z chili  i sos sojowy do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawami do smaku – trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku. Odłożyć 2 łyżeczki sosu.

Do reszty  sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga. Zostawić w lodówce na godzinę. Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano.

Śliwkę przeciąć na pół, usunąć pestkę, posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego, położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu. Po chwili obrócić i chwilę smażyć.

Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu.

file1288602331